Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ


 
Σημαντική ήταν η παρουσία και οι επιδόσεις των πράσινων σχημάτων στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε:
«Η επιτυχία των πράσινων σχημάτων αποτελεί στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.
Επιμένοντας σε μια ατζέντα που απέρριπτε τα κεντρικά διλήμματα, τονίζοντας την τοπική διάσταση και τις μάχες για τα συλλογικά αγαθά, συγκέντρωσαν παντού, από Θράκη μέχρι Πελοπόννησο, ποσοστά σημαντικά πάνω από τις μέχρι τώρα εκλογικές μας επιδόσεις. Δεκάδες μέλη των Οικολόγων Πράσινων εκλέγονται από τον πρώτο γύρο σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. 
Μαζί με τις ευχαριστίες στους πολίτες που στήριξαν τις προτάσεις μας, ανανεώνουμε τις δεσμεύσεις για βιώσιμες τοπικές απαντήσεις και για την αυτοδιοικητική διάσταση της πράσινης ψήφου».
Στις οκτώ περιφέρειες όπου συμμετείχαν ανεξάρτητα πράσινα ψηφοδέλτια, μέχρι στιγμής εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια αυτά 9 περιφερειακοί σύμβουλοι. Ενδεικτική είναι η σύγκριση των ποσοστών τους (στη 2η στήλη) με τα αντίστοιχα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων στις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: 3,00% 1 έδρα
Κεντρική Μακεδονία: 3,10% 1 έδρα
Θεσσαλία: 1,84% 2,72% 1 έδρα
Βόρειο Αιγαίο: 2,19% 3,22% 1 έδρα
Νότιο Αιγαίο: 2,34% 3,86% 1 έδρα
Δυτική Ελλάδα: 1,73% 4,10% 1 έδρα
Αττική: 4,00% 4,04% 2 έδρες
Πελοπόννησος: 1,74% 1,91% 1 έδρα

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δημοτικοί σύμβουλοι-μέλη των Οικολόγων Πράσινων εκλέγονται από τον πρώτο γύρο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Λαμία, Τρίπολη, Ραφήνα, και πιθανότατα στο Δήμο Αθηναίων. Αρκετές ακόμη περιπτώσεις θα αποσαφηνιστούν μόλις υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την καταμέτρηση των σταυρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: