Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ



Τις θέσεις τους για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, μαζί με επιλογές και τους υποψηφίους που στηρίζουν, παρουσίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνέντευξη Τύπου στο καφενείο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Στην αρχή της συνέντευξης παρουσιάστηκε μήνυμα υποστήριξης του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, όπου τονίζει: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να ενισχυθεί το πράσινο κίνημα στην Ελλάδα ενόψει της κρίσης, καθώς η Πράσινη Στροφή και ο οικολογικός μετασχηματισμός αποτελούν βασικά εργαλεία για να μειωθεί και το χρέος και να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές για τη χώρα».

Η Ελεάννα Ιωαννίδου, ως εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, παρουσίασε το πολιτικό τους πλαίσιο για τις εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες: «Είμαστε παρόντες σε όλες τις περιφέρειες και σε πάνω από 60 δήμους, με περισσότερους από 800 υποψηφίους. Οι συνεργασίες μας έχουν χαρακτήρα τοπικό και προγραμματικό. Δεν αδιαφορούμε για τη συνολικότερη κρίση και την οργή των πολιτών. Αγωνιζόμαστε όμως για μια πολιτική που θα δίνει και στην τοπική διάσταση τη σημασία που της αξίζει. Για μας το κύριο είναι η ανάδειξη βιώσιμων τοπικών απαντήσεων απέναντι στα μέτρα και στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τις οικολογικές προτάσεις, επιβάλλοντας μια μάχη προγραμμάτων και προτάσεων και όχι μια ακόμη αναμέτρηση μηχανισμών».

Ο Κώστας Διάκος, υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική με την «Αττική Οικολογική Απάντηση», τόνισε: «Εμείς δεν ήμασταν ποτέ μέρος του προβλήματος είμαστε κομμάτι των λύσεων. Δεν θεωρούμε πρόγραμμα για την Αττική τον αντιμνημονιακό λόγο και τις λεκτικές καταδίκες των μέτρων. Γνωρίζουμε την κατάσταση, και έχουμε λύσεις ικανές να προσφέρουν στήριξη και ελπίδα στους πολίτες, τώρα, όχι αύριο. Διαφορετικά δε θα κατεβαίναμε στις εκλογές. Η Αττική έχει ανάγκη από μια οικολογική απάντηση σε όλα αυτά που μας συμβαίνουν, γιατί η ζωή δεν χρεοκοπεί. Κι αν μπόρεσαν αλλού, μπορούμε κι εμείς!»

Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με την «Οικολογία- Αλληλεγγύη» δήλωσε: «Καταθέτουμε την πράσινη πρόταση για την περιφέρειά μας, που περιλαμβάνει τη δημιουργία 25.000 νέων πράσινων θέσεων εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην παρακμή, την ανικανότητα και τη διαφθορά, όπως αποτυπώνονται στο απαράδεκτο καθεστώς Ψωμιάδη, που δεν πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί. Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο ευρωκοινοβούλιο, είμαι σε θέση να πω ότι λεφτά υπάρχουν, συχνά όμως είτε βρίσκονται σε λάθος τσέπες είτε δεν υπάρχει στους δήμους η πληροφόρηση και η επάρκεια να τα διεκδικήσουν και να τα διαχειριστούν σωστά».

Ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου με τον «Οικολογικό Άνεμο», τόνισε: «Eπέλεξα συνειδητά να είμαι υποψήφιος στο Νότιο Αιγαίο, όχι μόνο γιατί κατάγομαι από νησί (τη Σίφνο), αλλά και διότι, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής, ήθελα να βοηθήσω στην αλλαγή πολιτικών για αυτή την τόσο σημαντική περιφέρεια. Έχουμε λύσεις για να αξίζει να ζεις στα νησιά, και στα πιο μικρά, 12 μήνες το χρόνο. Για να ευημερούν μακροχρόνια οι νησιωτικές κοινωνίες, σεβόμενες το περιβάλλον τους και αναγνωρίζοντας ότι κάθε μορφή ζωής είναι σημαντική και αξιοσέβαστη. Στις 7 Νοεμβρίου επιλέγουμε αν θα φυσήξει άνεμος αλλαγής στο Ν. Αιγαίο».

Ο Χρήστος Μάτης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την κίνηση «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη» σημείωσε:«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται αλλαγή. Αλλά ακριβώς επειδή την χρειάζεται πρέπει να προσέξουμε ποιοι την ευαγγελίζονται. Την αλλαγή μπορούν να εγγυηθούν μόνο οι πολίτες που θέλουν καλύτερες συνθήκες ζωής! Θέλουν μια πόλη φιλική στους κατοίκους της, με καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, λιγότερο αυτοκίνητο, περισσότερο ποδήλατο, καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες, περισσότερο πράσινο, μια πόλη καθαρή, με πραγματική ανακύκλωση, Μπορούμε να την πετύχουμε; Ναι! Μπορούμε!»

Ανάλογη παρουσίαση ακολούθησε και για τους πράσινους υποψήφιους περιφερειάρχες στη Δυτική Ελλάδα (ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - Κώστας Παπακωνσταντίνου), στην Πελοπόννησο (ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ - Λάμπρος Μπούκλης), το Βόρειο Αιγαίο (ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ - Ηλίας Γιαννίρης) και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Θανάσης Μακρής) Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους υποψήφιους δημάρχους μέλη των Οικολόγων Πράσινων που είναι επικεφαλής σε δημοτικά ψηφοδέλτια συνεργασίας στην Κοζάνη (ΚΟΖΑΝΗ - ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ, Λευτέρης Ιωαννίδης), την Τρίπολη (ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ) και τη Ραφήνα - Πικέρμι (ΟΙΚΟ-ΠΟΛΙΣ, Γιώργος Μερτίρης).

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, που υποστηρίζεται και από τους Οικολόγους Πράσινους, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «Ο συνδυασμός μας πέτυχε να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των δυνάμεων και των ανθρώπων που τον αποτελούν. Έχει σαφή φυσιογνωμία, επεξεργασμένες θέσεις και μια πολύ συγκεκριμένη αντίληψη για την πόλη και την προσέγγιση των προβλημάτων της. Η πόλη που διεκδικούμε, είναι μια πόλη ανοιχτή στους πολίτες της και ανοιχτή στον κόσμο».

Για τους συνδυασμούς που υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε όλη την Ελλάδα, δείτε στον συνημμένο πίνακα «Αυτοδιοικητικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα» καθώς και στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πρασίνων http://www.ecogreens-gr.org/cms/

1 σχόλιο:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Χαίρομαι πάρα πολύ που δεν παίζουμε το εύκολο παιχνίδι του λαϊκισμού κατηγορώντας την τρόικα και το μνημόνιο λες και είναι ο σατανάς και έχουμε θέσεις :)